Kladd på en servett görs om till en fungerande hemsida. En bild på dina matvaror förvandlas till en rad middagsförslag. Chattroboten Chat GPT släpps i en ny version

Det är det amerikanska forskningsbolaget Open AI som står bakom Chat GPT, en chattrobot som med hjälp av artificiell intelligens, AI, kan svara på frågor.

Enligt bolaget kommer nyversionen – GPT-4 – vara en mycket förfinad sådan.

Den kommer kosta 20 dollar, till skillnad från den förra som är gratis. Men då sägs den nya versionen också kunna klara en advokatexamen, vilket bland andra Di tidigare skrivit om.

Den stora förändringen är att nyversionen inte endast kan behandla skriven text, utan också kan läsa och tolka ljud, video och stillbilder. Greg Brockman, en av grundarna till Open AI, har visat hur en bild på en servett med slarvigt skriven text omvandlas till kod till en fungerande hemsida.

Nyversionen kan också dra skämt utifrån stillbilder. Den sägs också kunna sammanfatta handlingen i Askungen i en mening, där varje nytt ord börjar på nästkommande bokstav i alfabetet. Liksom att ordna ett möte för två personer utifrån de scheman de uppgett i sina kalendrar.

Läkare imponerade av medicinska råd

Nyversionen kan också analysera 25 000 ord, till skillnad från den förra som ”bara” klarade av 3 000 ord.

Enligt New York Times har läkare imponerats av chattrobotens medicinska råd. Samtidigt konstaterar tidningen att risken för att felaktiga råd genereras är stor eftersom GPT-4 inte förstår vad som är sant och falskt.

Bolaget har uppgett att man ska använda Chat GPT med försiktighet då svaren kan vara just felaktiga.

8 SAKER SOM GPT-4 SÄGS KLARA AV

  1. Analysera upp till 25 000 ord (den förra versionen bara klarade 3 000 ord).
  2. Ta en advokatexamen – och skriva alla tentor med högsta poäng.
  3. Förvandla kladdet på en servett till kod till en (fungerande) hemsida.
  4. Föreslå ett skämt utifrån stillbilder på valfria föremål.
  5. Sammanfatta Askungens, eller andra filmers, handling i en mening där första ordet börjar på a, det andra på b och så vidare.
  6. Boka in möten för två personer utifrån deras kalendrar.
  7. Ge medicinska råd.
  8. Förvandla en bild på dina matvaror till flera middagsförslag.

Källa: Di, New York Times, DN

Tags:

Comments are closed