Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Ideella föreningar i ljuset av den allmänna associationsrätten

oktober 5, 2023 @ 18:00 - 19:30

Affärsrättsligt centrum vid Lunds universitet (ACLU) och Stockholm Centre for Commercial
Law (SCCL) bjuder härmed in till seminarium via Zoom (anmälan – se nedan)

Ideella föreningar är sedan lång tid den förmodligen vanligaste associationen i den svenska gemenskapen. Trots det och oaktat föreningslivets synnerliga samhälleliga betydelse, så finns det ingen lag om ideella föreningar. Sedan början av 1900-talet har det gjorts flera misslyckade lagstiftningsförsök. Inte nog med det: Ideella föreningar är en tämligen förbisedd associationsform i rättslitteraturen.

Men nyligen har Stefan Lindskog publicerat en monografi i ämnet med samma titel som rubriken till seminariet. Framställningen syftar till att med ett konsekvent metodologiskt angreppssätt – som utgår från den allmänna associationsrätten – analysera vad som rent grundläggande gäller (eller i allt fall bör gälla) beträffande ideella föreningar. Seminariet utgår från monografin på så sätt att Stefan Lindskog redogör för sitt tillvägagångssätt när det gäller att finna fram till vad som kan gälla för ideella föreningar där rättsläget är oklart.

Det handlar främst om betydelsen av den allmänna associationsrätten och hur man rättsligt sett ska se på stadgarna. Mot den bakgrunden lyfts några centrala frågor fram till diskussion. Dit hör bl.a. frågan om inträdesrätt, klander av föreningsbeslut och föreningens upplösning.

Talare
Stefan Lindskog, f.d. justitieråd

Kommentator
Niklas Arvidsson, professor, Lunds universitet

Moderator
Jessica Östberg, docent, Stockholms universitet

Anmälan till seminariet
Klicka här för att anmäla dig till seminariet (SCCL.se).
Sista anmälningsdag: 4 oktober 2023.

Detaljer

Datum:
oktober 5, 2023
Tid:
18:00 - 19:30
Evenemang Kategorier:
,

Plats

Online (Zoom)
Sverige