Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Ursprungsangivelse i patentansökningar

november 13, 2023 @ 16:30 - 18:00

Gratis

Detta är en inbjudan till ett seminarium som arrangeras av Lunds Universitet. Plats är rättegångssalen, Juridiska fakulteten & Online (Zoom). Anmälan sker – direkt till Affärsrättsligt centrum vid Lunds universitet

Måndagen den 13 november kl 16:30 – 18:00   på plats eller via Zoom

År 2024 kommer World Intellectual Property Organization (WIPO), FN:s specialiserade organ för immateriella rättigheter, att hålla en diplomatisk konferens för att slutföra ett internationellt fördrag om offentliggörande av ursprung för genetiska resurser i patentansökningar.

Med genetiska resurser avses material från växter, djur och mikroorganismer som innehåller DNA. Genetiska resurser kan ha ett stort kommersiellt värde, till exempel för användning vid tillverkning av läkemedel och kosmetika eller inom ramen för forskning inom biomedicin och ekologi.

Sammankallandet av diplomatkonferensen sker inom ramen för de förhandlingar som har pågått inom WIPO sedan början av 2000-talet i den mellanstatliga kommittén för immateriella rättigheter och genetiska resurser, traditionell kunskap och traditionella kulturyttringar (IGC).
Obligatoriska krav på ursprungsredovisning anses viktiga för länder som tillhandahåller genetiska resurser för att övervaka efterlevnaden av regler och avtal om tillträde och fördelning av nytta, till exempel inom ramen för konventionen om biologisk mångfald.

Samtidigt har det framförts farhågor om att sådana krav kan hämma innovation och investeringsvilja genom att skapa potentiell osäkerhet i patentsystemet. Vid seminariet kommer bakgrunden och innehållet i de senaste förhandlingstexterna att förklaras. Dessutom kommer de potentiella effekterna som eventuella nya regler kan ha på patentsystemet och intressenter inom bioteknik- och life science-sektorerna att diskuteras.

Huvudtalare vid seminariet är Patrick Andersson från Patent- och Registreringsverket (PRV). Andersson deltar i WIPO-förhandlingarna som representant för Sverige. Kommentatorer är Dr. Ana Norberg, docent i civilrätt vid Juridiska fakulteten, och Dr. Peter Gottschalk, universitetslektor vid Institutionen för handelsrätt – båda vid Lunds universitet. Seminariet kommer att hållas på engelska, med möjlighet att delta antingen på plats eller online (via Zoom).

Publiceringen av detta evenemang är helt och hållet en vidarepublicering, och inte något som Svenska Uppfinnareföreningen är delaktig i.

Seminariet kommer att hållas på engelska och den engelska rubriken är – Patent Disclosure Requirements for Genetic Resources

Se vidare den engelska inbjudan – PDF

Detaljer

Datum:
november 13, 2023
Tid:
16:30 - 18:00
Kostnad:
Gratis
Evenemang Kategori:
Webbplats:
aclu@jur.lu.se

Arrangör

Lunds Universitet

Plats

Rättegångssalen, Juridiska fakulteten & Online (Zoom)
Lund, + Google Map
Visa Plats-webbplats