Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Målarkalk – kunskap & förutsättningar

maj 27 @ 18:00 - 21:00

Gratis

Medlemsmöte, företagsbesök och säsongsavslutning.

Svenska Uppfinnareföreningen i Helsingborg har fått förmånen att besöka Ulf Nymberg och Målarkalk AB i Hyllinge. Målarkalk AB är ett familjeföretag grundat 1948 och har en lång erfarenhet som leverantör av såväl egna som importerade traditionella kalkbaserade byggprodukter till den skandinaviska byggmarknaden.
De finns i Skåne med kalkslageri, våtsläckning, produktion, lager och kontor i den gamla Hyllingegården strax utanför Helsingborg. I Stockholm finns de representerade med utställning och färglabb.

Kvällen avslutas med en enklare fest och avslutning inför sommaruppehållet (juni, juli och halva augusti – 19;e). 

Besöket hos Målarkalk AB startar med att vi träffar Ulf vid deras kalkugnar som finns vid Rosendals Slott i Mörarp 18.00. Här berättar han om traditionell kalkbränning i vedeldade ugnar.
Därefter åker vi till deras anläggning i Hyllinge och får en lätt förtäring innan de berättar om kalkens fortsatta hantering och hur den förädlas till bindemedel i bruk, puts och färg. Vi kommer att få se olika släckningsmetoder för bränd kalksten samt får veta om hur de tar fram unika lösningar för en byggnad.

Ett av många projekt Målarkalk AB medverkat i är omputsning av Storkyrkan i Stockholm och det omfattande arbetet med att ta fram och producera ett bruk som i sin sammansättning ska överensstämma med det ursprungliga materialet.

De kommer också att förevisa Sveriges enda kvarvarande maskin (byggd på 1920-talet) som används till att väva fast vassrör på kycklingnät. Dessa mattor, som kallas Idealmattan används sedan som putsbärare på trähus samt i invändiga tak. Här kommer vi att be Svenska Uppfinnareföreningen titta på en lösning för hur man skulle kunna automatisera hanteringen av vassrören som i dag kastas in i maskinen manuellt…

Målarkalk AB och Ulf kommer som avslutning att köra ett bildspel med relevant information kring företagets verksamhet.

Medverkan kräver anmälan  – För att vi skall ha en schans att alla skall kunna ta del av det goda vi bjuder på så är det viktigt att du anmäler dig, och där markera huruvida det finns någon kostallergi eller liknande. Tänk också på att vi skall förflytta oss under kvällen vilket kräver lite samåkning. Kolla med dina kompisar.

 

Anmälan

Företagsbesök - Målarkalk och säsongsavslutning.
Jag kommer och vad gäller allergier så...

 

Detaljer

Datum:
maj 27
Tid:
18:00 - 21:00
Kostnad:
Gratis
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://www.malarkalk.se/

Arrangör

Styrelsen

Plats

Rosendals Slott
Mörarp, + Google Map
Visa Plats-webbplats