Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Utbildning – Nytt patentsystem i Europa + tips för uppfinnare med AWA

juni 3, 2023 @ 12:00 - 15:00

Gratis

Riks årsmöte – seminarium på Tekniska Muséet, Lördagen den 3 Juni 2023 kl. 12:00

Välkomna till SUF:s årsmötet som kommer dels äga rum över Internet (Zoom) och fysiskt på Tekniska Museet i Stockholm.

Anmälan: https://uppfinnare.se/2023/05/arsmote-2023/

12:00 – 13:00  Årsmöte

13:15 – 14:00 Ett nytt, enhetligt patentsystem i Europa (Unitary Patent och Unified Patent Court). Daniel Karlsson  från AWA

14:00 – 14:30  Fika

14:30 – 15:00 Granskning av patentansökningar – tips för uppfinnare. Daniel Karlsson  från AWA

 

Den 1 juni 2023 träder ett nytt patentsystem i kraft i Europa.
Genom ett nytt enhetligt patent (”Unitary Patent”) kan ett beviljat patent få skyddsverkan i de 17 EU-länder som har godkänt systemet. Syftet med det nya patentsystemet är att förenkla och kostnadseffektivisera möjligheterna till patentskydd i EU.
Det finns dock vissa nackdelar med det nya systemet och det kommer därför, under en övergångsperiod, att vara möjligt att välja att stå utanför (”opt-out”) det nya patentsystemet.
Hur skiljer sig då det nya systemet från det tidigare och hur ska man som patenthavare hantera sina rättigheter framöver? Är rättigheterna lämpade för det nya systemet eller passar det bättre att hantera dem i det tidigare systemet?

Granskning av patentansökningar – tips för uppfinnare.
Det är ovanligt att en patentansökan seglar igenom granskningsprocessen utan att patentverket anmärker på några brister. Ofta anser patentverket att uppfinningen saknar nyhet eller uppfinningshöjd gentemot känd teknik. Visst kan det kännas motigt, men det betyder inte att loppet är kört – tvärtom! Genom argumentation eller ändringar i patentkraven finns det oftast goda möjligheter att övertyga patentverket om uppfinningens patenterbarhet.

Hur ska man som uppfinnare samarbeta med sitt patentombud för att göra granskningsprocessen så smidig som möjligt? Hur bör man utarbeta sin ansökan så att man är beredd på eventuella anmärkningar från patentverket?

 

Daniel Karlsson – Civilingenjör i kemiteknik
Daniel Karlsson arbetar som patentombud på AWA:s kontor i Stockholm. Daniel är utbildad civilingenjör i kemiteknik och arbetar främst med kunder som verkar inom materialkemi, elektrokemi och medicinteknik. Daniel bistår kunder med rådgivning under hela patentprocessen, från utarbetande av patentansökan och granskning till eventuella tvister. Daniel är auktoriserat Europapatentombud och har därmed rätt att företräda kunder inför det europeiska patentverket (EPO).

https://www.awa.com/en/people/karlsson-daniel/

AWA
AWA är ett ledande immaterialrättsföretag med över 400 anställda på fler än 20 kontor i Sverige, Danmark, Norge, Benelux och Kina. Våra kunder är innovativa företag och uppfinnare och utgörs av allt från start-ups till globala koncerner.

Vi erbjuder heltäckande tjänster inom skydd, tvistlösning, eftermarknadstjänster, juridisk rådgivning, strategi och kommersialisering. Våra medarbetare är experter inom patent, varumärken, design, upphovsrätt och domännamn.

AWA grundades 1897 av ingenjören Anders Wilhelm Anderson. Hans initialer formar vårt företagsnamn och vittnar om vår historia och erfarenhet – något vi har med oss i mötena med våra kunder.

Detaljer

Datum:
juni 3, 2023
Tid:
12:00 - 15:00
Kostnad:
Gratis
Evenemang Kategori:

Plats

Teckniska Muséet
Museivägen 7, Norra Djurgården
Stockholm,
+ Google Map