Svenska företagare och uppfinnare är rättslösa när deras innovationer kopieras, stjäls eller missbrukas...

Bild: Håkan Lans, uppfinnare. Bild: Jessica Gow/TT

Svenska företagare och uppfinnare är rättslösa när deras innovationer kopieras, stjäls eller missbrukas. Patentsystemet är en skamfläck, menar experter. ”Utan finansiär är det omöjligt att försvara ett värdefullt patent”, säger uppfinnaren Håkan Lans till TN.

– Det är tragiskt, det går inte att beskriva på något annat sätt.

Så beskriver uppfinnaren Håkan Lans det faktum att Åklagarmyndigheten i Sverige aldrig väckt ett enda åtal vad gäller patentintrång.

Patentlagen tillkom 1967 med syftet att skydda de som har patent. Ett patent innebär ett skydd för en ny, teknisk lösning på ett problem och ger ensamrätt till att kommersiellt utnyttja en uppfinning.

Håkan Lans beskriver patentintrång som ett brott utan straff.

– Vissa tror att om man lämnar in en patentansökan så är lyckan gjord. Så kanske det var förr i tiden men inte längre.

Håkan Lans har under sin karriär varit med om en rad uppmärksammade rättstvister. En av de mer kända är den mot det japanska storföretaget Hitachi, en process som slutade i Högsta domstolen i Tyskland. Processen pågick i tio år och handlade om ett intrång i hans amerikanska patent på grafikkort.

– Jag är ju egentligen en forskare som söker nya lösningar, men har tyvärr tvingats in i en rad juridiska tvister för att skydda patenterade lösningar. Att jag hamnade i den Högsta domstolen i Tyskland är egentligen fullständigt osannolikt.

– Rättegångskostnaden i Tyskland landade på 52 miljoner i advokatarvoden, vilket är vansinnigt mycket pengar. Som tur var hade amerikanska IBM funnit patenten betydelsefulla för datorutvecklingen och tecknat ett omfattande licensavtal vilket resulterade i att jag kunde försvara patenten. Utan finansiär är det omöjligt att försvara ett värdefullt patent.

Läs vidare hela artikeln

Tags:

Comments are closed