Urinprovskärl för engångsbruk

P41® är ett urinprovskärl för engångsbruk som underlättar/förenklar urinprov från kvinnor och barn. P41® är anatomiskt anpassad för kvinnor men förenklar även provtagning från barn och äldre eftersom kärlet enkelt kan placeras i en blöja.
Pluggen förseglar urinprovskärlet. Tillverkas i plast eller biomaterial och  olika storlekar.

Kärlet har i sin botten en inre behållare. En mindre del av urinen rinner ner i behållaren för analys. Överskjutande urinmängd rinner ner i toalettstolen eller hamnar i en blöja. Efter provtagning förseglas behållaren med en plugg som inte kan avlägsnas. Kärlet kan sedan sköljas och torkas av. För analys töms behållaren genom att pipen vrids eller klipps av.

P41 - "Pee for one"

En idé

Skälet till att Michel Rausman kom på att detta verkligen var säker typiskt för starten för en uppfinning. Mycket uppstår av det enkla utan man förstår varför.

Michael berättar:

Det började med att min fru fick en urinvägsinflammation och jag ställde frågan  -Vad får ni för något att kissa i? Hon berättade att vi får också den lilla plastmuggen, man kissar ner både handen och muggen.

Senare den dagen gjorde jag de första skisserna för ett urinprovskärl anpassat för kvinnor och visade henne. Hon blev eld och lågor och sa  -en sådan måst vi ha till barnavdelningen och prematuren (för tidigt födda). Den  passar ju även i Hemsjukvården då man kan lägga den på plats och bara vänta - sedan har man ett urinprov.

Jag gjorde lite 3D bilder som jag skickade till en tävling där Almi ingick som sekretessjury, Almi ringde senare och undrade hur många jag sålt. Jag hade ju inte sålt någon enda för den fanns än så länge bara i min dator.
Almi berättade att vi kunde få en check på 25 000 kr för att ta fram en prototyp. Jag gick då till en god vän på Avalon Innovation i Malmö som jag visste ritade i 3D för konstruktion, och tillsammans tog vi fram en prototyp utskriven i en speciell 3D skrivare.

I samma veva anmälde jag oss till TV4 programmet Uppfinnarna, där vi gick till final. Vi vann inte men fick en teknisk utvärdering av PRV som berättade att det inte fanns något liknande registrerat i världen och att vi snabbt skulle söka patent innan programmet visades offentligt.

Jag kontaktade Almi igen och förklarade att vi skulle söka patent - och om de kunde hjälpa oss. De gick med på att ge oss 25 000 kronor – om vi lade till lika mycket själva...

Med våra 50 000 kronorna gick jag då runt till patentbyråerna och frågade vad det skulle kosta att skriva en patentansökan. Ca: 100 000 kr ville de ha, alla utom en - patentbyrån KIPA, som blev mycket intresserade och erbjöd sig att genomföra en patentansökan för våra 50 000 kronor.

Vi skickade in ansökan till PRV 2012 och fick patentet 2016. Vi förberedde försäljning i USA och Europa samt produktion i Kina samtidigt som vi vidareutvecklade urinprovskärlet och registrerade varumärket P41®  (Pee For One).

När vi hade allt klart så slog pandemin till, vilken varade i lite mer än 3 år.  Med de problem som uppstod på grund av pandemin kunde vi inte genomföra planerade resor, varken  till Kina eller USA, även resor till Europa gick inte att genomföra.

Jag lärde mig mycket om vad man måste tänka på som uppfinnare och under den här perioden blev jag ordförande i Svenska Uppfinnareföreningen i Helsingborg, vilket varade i 6 år. Skälet till med medlemskap var ju processen med urinprovskärlet och hade jag inte haft input från medlemmar som gjort samma resa så kanske det inte hade blivit någon patentansökan.

Under 2022 insåg vi att vi inte skulle producera urinprovskärlet själva utan bestämde oss för att sälja patentet via en företagsmäklare. Mäklaren har idag 2023 tre intresserade köpare - så får vi se hur detta slutar.

Vi i texten är:

Birgitta Rausman, Leg. barnsjuksköterska, driver företaget Systerbirgitta sedan 2002 som sköter den medicinska elevhälsan på friskolor med anställda sjuksköterskor och skoldoktor. systerbirgitta

Michael Rausman, Ceraative Director, driver Svenska Reklambyrån sedan 1980 med kunder som Unilever, Peach AG, Beconfident, Tretorn, Masterfoods mfl. Svenska Reklambyrån