Vad är patent? Jo, patent är en immateriell rättighet som ger dig ensamrätt att utnyttja din uppfinning...

Du kan få patent på nya tekniska lösningar i upp till 20 år. Ingen annan får tillverka, sälja eller importera uppfinningen utan ditt tillstånd. Det är uppfinningens praktiska utformning och användning som du får ensamrätt på. Det betyder att det inte bara är produkter utan även metoder och användningar som du kan få patent på. För att du ska få patent på din uppfinning måste den uppfylla vissa krav.

Uppfinningen ska:

  • Vara ny
  • Ha uppfinningshöjd, det vill säga skilja sig väsentligt från allt som är känt sedan tidigare
  • Kunna tillgodogöras industriellt

Det är viktigt att du håller din uppfinning hemlig åtminstone tills du lämnat in din ansökan om patent, annars finns risk att den inte bedöms vara ny. Efter 18 månader blir dock ansökan offentlig, genom att den blir tillgänglig i Svensk patentdatabas.

Tycker du att detta är snårigt eller för mycket att ta in på en gång så är du välkommen att kontakta oss på Svenska Uppfinnareföreningen i Helsingborg - så skall vi hjälpa dig på ett sätt så du kommer vidare.

..............................................

 

Som medlem har du alla möjligheter att lära och utveckla både dig själv och din idé. Under Utbildning & Rådgivning hittar du bra information.

..............................................

 

I avvaktan på processen framåt är det bra om du kan kolla upp om någon annan kommit på samma sak. Det kanske finns en utvecklad lösning på samma idé. Förutom PRV så finns det en suveränt bra site som heter Hem Espacenet.
Espacenet är tillgängligt för nybörjare och experter och uppdateras dagligen. Den innehåller data om mer än 140 miljoner patentdokument från hela världen. Stödinformation kan hjälpa dig att förstå om ett patent har beviljats ​​och om det fortfarande är i kraft. (högerklicka och välj "Översätt till svenska" så blir det enkelt och bättre information)

..............................................

 

Förutom alla möjligheter Espacenet levererar så finner du ett nyhetsflöde (RSS) på samma plats som du även hittar nyhetsflöden från almi, Computer Sweden,  Forskning.se, Ny Teknik, Dagens Media - AI samt Affärer & Företag

..............................................