En smart plattform för inbrottslarm, övervakning och fjärrstyrning

REX är en elektronik med ingångar för anslutning av en rad olika typer av sensorer. Samma elektronik har även en rad utgångar med möjlighet att ansluta olika typer av aktiva utrustningar som pumpar, belysning, fläktar osv, som kan styras via sensorerna eller direkt på distans. Kommunikation över GSM-nätet.

Principen är att övervaka rörliga föremål som båtar, bilar, husvagnar. entreprenadmaskiner, jordbruksmaskiner osv. De förflyttar sig dvs. de återfinns på olika ställen från dag till dag, och ibland på eländiga platser och på långa avstånd - då är det intressant och ibland avgörande att ha koll på värme, kyla, vatteninträngning mm. för att automatiskt eller på distans kunna åtgärda snabbt och säkert.

 

En idé

Hasse berättar...

Jag hade arbetat med originallarmet ett par år. Det var mest hemlarm och då speciellt till kunder som inte ville vara anslutna till någon larmcentral. Man köpte helt enkelt utrustningen med magnetkontakter, rörelsedetektorer och annat efter storlek på hus. Eftersom det går att ansluta upp till 10 grannar, släkt och vänner inser man snart att dessa kontakter kan kolla villan när man själv inte kan "rycka ut" på grund av resa, arbetssituation eller liknande.

Över tid så uppmärksammade jag att stölder av utombordsmotorer blev ett stort problem och förstod att jag kunde göra någonting åt detta. Jag gjorde vissa förändringar i larmet och anpassade det till 12 volt respektive 24 volt som drivspänning, vilket passade just båtar, bilar entreprenadmaskiner osv. Jag hade en idé om en sensor för just skydd för utombordsmotorer och andra sensorer anpassade till båtar. Utrustningen blev komplett med allt utom sensorerna monterad i en vattentät kapsling IP66, en klassning som brukar definieras som dammtät och spolsäker.

Precis som för de flesta andra uppfinnare och innovatörer så är ju plånboken lite för tunn för att genomföra det man vill för att komma vidare. Jag ville testa mig fram med sensorer och en säker lösning för centralenheten och funderade på hur jag skulle skaffa fram de pengar jag behövde för att ta fram prototyper, ta fram en ny hemsida, köpa tjänster för marknadsföring och rutiner för sociala medier för detta.

 

Svenska Uppfinnareförening

Jag hade hört talas om Svenska Uppfinnareförening och visste också att det fanns en medlemsförening i Helsingborg. Jag tog kontakt, de vet säker hur jag kommer vidare och uppfinnareföreningen har säkert erfarna uppfinnare som jag kan få hjälp av.

Det var väldigt spännande att träffa medlemmar på de medlemsmötena de hade, där jag fick träffa personer som varit i samma situation som jag själv. Det finns ju företag som gärna hjälper till men de vill ha betalt och där dyker problemet med pengar upp igen...

Svenska Uppfinnareföreningen tar inte betalt alls och de kan även slussa en till kanaler som innebär att man kan ta sig vidare. I mitt fall blev jag rekommenderad att kontakta Almi. Där skulle det finnas möjligheter om jag kunde presentera en affärsplan. Jag hade ingen så här startade mitt första steg till till en bransch som jag i ärlighetens namn inte hade helt koll på - då.
Ett par månader senare och en affärsplan rikare fick jag hjälp av Almi och kunde förverkliga mina planer med produkten.

 

Möjligheter

Som privatperson utan kontakter så vill jag verkligen rekommendera Svenska Uppfinnareföreningen och de möjligheter de erbjuder. Längre fram kan jag få hjälp med utformning av trycksaker, marknadsföring och försäljning - jag är jättenöjd!

 

Hans Lindblom

hans.lindblom@spsecure,se
Hemsidan - SP Secure & Protect AB

076-798 80 88